Sammenlignende fordeleksempler | Guide til topp 4 eksempler på den virkelige verden

Sammenlignende fordeleksempler

Følgende eksempel på komparativ fordel gir en oversikt over de vanligste komparative fordelene. Det er umulig å gi et komplett sett med eksempler som adresserer alle variasjoner i alle situasjoner, siden det er hundrevis av slike komparative fordeler. Hvert eksempel på den komparative fordelen angir emnet, de relevante årsakene og ytterligere kommentarer etter behov

Det økonomiske prinsippet om komparativ fordel gjelder i tilfelle frihandel der landene spesialiserer seg i å produsere varer og tjenester som de kan produsere mer effektivt med lavere mulighetskostnad enn de andre varene og tjenestene. Det skyldes forskjellige legater av de forskjellige produksjonsfaktorene, dvs. arbeidskraft, kapital, land, gründerferdigheter, teknologier osv. Derfor bør et land eksportere varene og tjenestene der det har en relativ fordel i forhold til det andre landet og det relative produktiviteten er høyere, og importer dem der mulighetskostnadene er høyere. Dette sikrer å utnytte fordelene med den eksisterende gratis internasjonale handel.

Eksempler på komparativ fordel i den virkelige verden

Følgende er eksempler på komparativ fordel i den virkelige verden

Eksempel 1 - Kostnad

Land A kan produsere bomull @ $ 2 og silke @ $ 20.

Land A kan selge bomull til andre nasjoner for $ 3 og importere silke fra andre nasjoner for $ 18. Land A ville derfor tjene på å eksportere innhold og importere silke, i stedet for å produsere silke til en høyere pris.

Eksempel 2 - Arbeidskraft

To land - land A og land B - kan produsere to varer med arbeidskrevende innsats - widget A og widget B. I land B kan en arbeidstakers arbeid produsere enten 10 stykker widget A eller 12 widget B. I USA, en time av arbeidernes arbeid produserer enten 20 stykker widget A eller 15 widget B. Det samme er illustrert i tabellen nedenfor:

For å bestemme hvilket land som har en komparativ fordel over hvilken vare enn det andre landet, må mulighetskostnaden først bestemmes.

Land B

  • Mulighetskostnad på 1 widget A er 1,2 widget B
  • Mulighetskostnad på 1 widget B er 0,8 widget A.

Land A

  • Mulighetskostnad på 1 widget A er 0,75 widget B
  • Mulighetskostnad på 1 widget B er 1,3 widget A.

Når man sammenligner mulighetskostnaden for begge landene for ett produkt om gangen, kan følgende konklusjoner utledes:

  • Mulighetskostnaden for 1 widget A for land B er 1,2 widget B og for land A er den 0,75 widget B. Derfor er mulighetskostnaden for land A mindre for widget A, derfor har den en komparativ fordel i forhold til land B for klede.
  • Mulighetskostnaden for 1 widget B for land B er 0,8 widget A og for land A er det 1,3 widget A. Dette betyr at mulighetskostnaden for land B for widget B er mindre enn land A. Derfor har land B en komparativ fordel for widget B over land A.

Eksempel 3 - Produksjonseffektivitet

Tenk på produksjonseffektiviteten for de to landene - India og Storbritannia - som. har, la oss anta, 100 enheter av hver av produksjonsfaktorene. Disse 100 enhetene må brukes i produksjonen av enten ris eller te.

Nå, i produksjonen av 1 tonn te - India krever bare 5 ressurser mens Storbritannia krever 10 ressurser. Også i produksjonen av ris for 1 tonn - India krever 10 ressurser, mens Storbritannia bare krever 4. Dette forklarer at India er relativt mer effektivt enn Storbritannia i produksjonen av et team mens Storbritannia er mer effektivt i å produsere ris når det sammenlignes til India. Det samme kan illustreres nedenfor:

Dette antyder at hvis Storbritannia ønsker å produsere 1 tonn te, må det gi avkall på produksjonen av 2,5 tonn ris. For å produsere 1 enhet ris må den imidlertid gi avkall på produksjonen av bare 0,40 tonn te.

Spesialisering - Hvis begge landene - India og Storbritannia, bruker alle sine ressurser i produksjonen av begge råvarene - henholdsvis ris og te, hvor hvert av landene har en komparativ fordel fremfor det andre - vil den totale produksjonen av te øke fra 15 til 20 tonn og produksjonen for ris ville øke til 20 tonn. Derfor, hvis landene kan slå sammen sin spesialisering, kan begge dra nytte av handelen og øke de totale produksjonsnivåene.

Eksempel 4 - Landbruk og industri

Hvis et land er landbruksbasert sammenlignet med et annet som er industrivarebasert, for eksempel Peru og Kina. Peru er et landbruksland og lar oss si at det produserer tau. Det bør eksportere dette produktet til handelspartneren Kina ved å importere varer og tjenester som elektrisk utstyr - som Peru ikke har muligheten til å produsere fra bunnen av. Basert på denne teorien om komparativ fordel forblir både Peru og Kina økonomisk gevinst på frihandelsmarkedet.

Konklusjon

Selv i tilfelle absolutt fordel som en økonomi kan ha, i tilfelle internasjonal handel - der det er fri handel - blir komparativ fordel veldig viktig for å finne den rette balansen mellom import og eksport mellom de to landene på dette globale markedet. Årsakene kan variere fra mangfoldet av ferdigheter, mangel på miljøstøtte, kostnader, men grunnlaget for dette økonomiske begrepet er fortsatt økonomiens evne til å produsere varer eller tjenester til lavere mulighetskostnader sammenlignet med handelspartnerne. Det bidrar til å realisere sterkere marginer på lang sikt for hver av handelsøkonomiene.