Fordeler og ulemper med tilbakebetalingsperiode | Topp eksempler

Fordeler og ulemper ved tilbakebetalingsperioden

Fordeler med tilbakebetalingsperioden inkluderer det faktum at det er en veldig enkel metode å beregne den nødvendige perioden, og på grunn av sin enkelhet involverer den ikke mye kompleksitet og hjelper til med å analysere påliteligheten til prosjektet, og ulempene med tilbakebetalingsperioden inkluderer det faktum at den fullstendig ignorerer tiden verdien av pengene, klarer ikke å skildre detaljbildet og ignorerer også andre faktorer.

I mange virksomheter er kapitalinvesteringer obligatoriske. Si som eksempel investering i anlegg og maskiner, møbler og inventar, og land og bygninger for å nevne noen. Men slike investeringer medfører mye penger. Og forretningshjem vil absolutt være ivrige etter å vite når de vil få tilbake en slik opprinnelig kostnad for en investering. Nedenfor har vi diskutert noen eksempler på fordeler og ulemper for tilbakebetalingsperioden for å forstå det bedre.

Fordeler

# 1 - Formelen er grei å vite og beregne

Du trenger ganske enkelt den opprinnelige investeringen og informasjonen om pengestrømmen på kort sikt. Formelen for å beregne jevn kontantstrøm eller med andre ord samme mengde kontantstrøm hver periode er:

Tilbakebetalingsperiode = (opprinnelig investering / netto årlig kontantstrøm)

La oss nå se hvor enkelt det kan beregnes under forskjellige omstendigheter -

Du kan laste ned denne fordelen og ulempene for tilbakebetalingsperioden Excel-mal her - Tilbakebetalingsperioden Fordeler og ulemper Excel-mal

Eksempel 1

Caterpillar Inc. vurderer kjøp av møbler og inventar for $ 30.000. Slike møbler og inventar har en levetid på 15 år, og den forventede årlige kontantstrømmen er $ 5000. Selskapets foretrukne tilbakebetalingsperiode er 4 år. Du må finne tilbakebetalingsperioden for møbler og inventar og konkludere med om det er ønskelig å kjøpe slike møbler.

Svaret vil være -

= ($ 30.000 / $ 5.000)

Tilbakebetalingsperiode = 6 år

Dermed kan det konkluderes med at kjøp av slike møbler og inventar ikke er ønskelig, siden tilbakebetalingsperioden på 6 år er mer enn Caterpillars estimerte tilbakebetalingsperiode.

# 2 - Tilbakebetalingsperiode hjelper raskt med prosjektevaluering

Eksempel 2

Boeing Company vurderer å kjøpe utstyr for $ 40.000. Utstyret har en levetid på 15 år, og den forventede årlige kontantstrømmen er $ 40.000. Men utstyret har også en årlig kontantstrøm (inkludert bevaringskostnader) på $ 30.000. Flyprodusentens ønskede tilbakebetalingsperiode er 5 år. Skal Boeing kjøpe det nye utstyret?

  • Total investering = $ 40.000
  • Netto årlig kontantstrøm = Årlig kontantstrøm - Årlig kontantstrøm = $ 40 000 - $ 30 000 = $ 10 000

Svaret vil være -

= ($ 40.000 / $ 10.000)

Tilbakebetalingsperiode = 4 år

Derfor kan det avgjøres at utstyret er ønskelig, siden tilbakebetalingstiden på 4 år er mindre enn Boeings maksimale tilbakebetalingsperiode på 5 år.

I de nevnte eksemplene genererte de forskjellige prosjektene jevn kontantstrøm. Hva om prosjektene hadde generert ujevn kontantstrøm? I et slikt scenario er beregningene av tilbakebetalingsperioden fortsatt enkle! Du trenger bare å finne ut den kumulative kontantstrømmen og deretter bruke følgende formel for å finne tilbakebetalingsperioden.

Tilbakebetalingsperiode = År før full utvinning + (Ikke gjenvunnet kostnad ved begynnelsen av året / Kontantstrøm gjennom året)
Eksempel 3

Anta at Microsoft Corporation analyserer et prosjekt som krever en investering på $ 250.000. Prosjektet forventes å komme med følgende kontantstrømmer om fem år.

Beregn tilbakebetalingsperioden for investeringen. Finn også ut om investeringen må gjøres hvis ledelsen ønsker å gjenopprette den opprinnelige investeringen i løpet av fire år?

Trinn 1

Beregning av kumulativ netto kontantstrøm -

Merk : I det fjerde året fikk vi den første investeringen på $ 250.000, så dette er tilbakebetalingsåret.

Steg 2

  • År før full gjenoppretting finner sted = 3
  • Årlig kontantstrøm i løpet av tilbakebetalingsåret = $ 50.000

Beregning av ikke gjenvunnet investering ved begynnelsen av 4. året = Total investering - Kumulative kontantstrømmer ved utgangen av 3. år = $ 250.000 - $ 210.000 = $ 40.000.

Derfor vil svaret være -

= 3 + ($ 40.000 / $ 50.000)

Tilbakebetalingsperiode = 3,8 år.

Så det kan konkluderes med at investeringen er ønskelig ettersom tilbakebetalingsperioden for prosjektet er 3,8 år, noe som er litt mindre enn ledelsens ønsket periode på 4 år.

# 3 - Hjelper med å redusere risikoen for tap

Et prosjekt med kort tilbakebetalingsperiode indikerer effektiviteten og forbedrer et selskaps likviditetsposisjon. Det betyr i tillegg at prosjektet har mindre risiko, noe som er viktig for små bedrifter med begrensede ressurser. En kort tilbakebetalingsperiode begrenser også risikoen for tap forårsaket av endringer i den økonomiske situasjonen.

Eksempel 4

Det finnes to varianter av utstyr (A og B) i markedet. Ford Motor Company vil vite hvilken som er mer effektiv. Mens utstyr A ville koste $ 21 000, ville utstyr B verdt $ 15 000. Både utstyret har forresten en netto årlig kontantstrøm på $ 3000.

Derfor, for å finne effektivitet, må vi finne hvilket utstyr som har en kortere tilbakebetalingsperiode.

Tilbakebetalingsperiode for utstyr A vil være -

= $ 21 000 / $ 3000

Tilbakebetalingsperiode = 7 år

Tilbakebetalingsperiode for utstyr B vil være -

= $ 15 000 / $ 3000

Tilbakebetalingsperiode = 5 år

Siden utstyr B har en kortere tilbakebetalingsperiode, bør Ford Motor Company vurdere utstyr B over utstyr A.

  • Eventuelle investeringer med kort tilbakebetalingsperiode for å sikre at tilstrekkelige midler snart er tilgjengelige for å investere i et annet prosjekt.

Ulemper

  • Det tar ikke tidens verdi av penger i betraktning. Denne metoden anser ikke det faktum at en dollar i dag er mye mer verdifull enn en dollar som er lovet i fremtiden. For eksempel vil $ 10.000 investert i en periode på 10 år bli $ 100.000. Imidlertid, selv om beløpet på $ 100 000 kan se lønnsomt ut i dag, vil det ikke ha samme verdi et tiår senere.
  • Metoden tar i tillegg ikke hensyn til tilstrømningen av kontanter etter tilbakebetalingsperioden.
Eksempel

Ledelsen til et firma forstår ikke hvilken maskin (X eller Y) man skal kjøpe, da begge trenger en innledende investering på $ 10.000. Men maskin X genererer en årlig kontantstrøm på $ 1000 i 11 år, mens maskin Y genererer en kontantstrøm på $ 1000 i 10 år.

Svaret vil være -

Tilbakebetalingsperiode = 10 år

Svaret vil være -

Tilbakebetalingsperiode = 10 år

Derfor, bare ved å se på den årlige kontantstrømmen, kan det sies at maskin X er bedre enn maskin Y ($ 1000 ∗ 11> $ 1000 ∗ 10). Men hvis vi pleier å bruke formelen, forblir forvirringen ettersom begge maskinene er like ønskelige gitt at de har samme tilbakebetalingsperiode på 10 år ($ 10.000 / $ 1.000).

Sammendrag

Til tross for manglene er metoden en av de minst tungvint strategiene for å analysere et prosjekt. Den tar for seg enkle krav som hvor lang tid det trengs for å få tilbake de investerte pengene i et prosjekt. Men det er sant at den ignorerer den generelle lønnsomheten til en investering fordi den ikke redegjør for hva som skjer etter tilbakebetaling.