Konvertible verdipapirer (definisjon, typer) | Beregning med eksempler

Hva er konvertible verdipapirer?

Konvertible verdipapirer er verdipapirer eller investeringer (foretrukne aksjer eller konvertible obligasjoner) som veldig lett kan konverteres til en annen form som aksjer i foretakets aksjer, og disse utstedes vanligvis av enheter for å skaffe penger og i de fleste tilfeller, enheten har alle rettigheter til å bestemme når konverteringen faktisk finner sted.

Typer og komponenter til konvertible verdipapirer

De forskjellige typene konvertible verdipapirer

# 1 - Konvertible obligasjoner

Konvertible obligasjoner er de som konverteres til et fast antall aksjer i det utstedende selskapet, vanligvis på forfallstidspunktet. Dermed har slike obligasjoner trekk fra egenkapital så vel som gjeld.

# 2 - Konvertible Aksjer

Foretrukne aksjer er de typer vanlige aksjer som får preferanse over aksjeandeler, og konvertible preferanseaksjer er de som får utbytte til en fast pris eller en prosentandel, og som får preferanse over vanlige aksjer på tidspunktet for avviklingen. De er konvertible i den forstand at preferanseaksjer kan konverteres til aksjer i henhold til vilkårene og avtalen og arten av instrumentet som utstedes av selskapet.

Beregning av konvertible verdipapirer med eksempler

La oss se noen enkle til avanserte eksempler på konvertibel sikkerhet for å forstå det bedre.

Eksempel 1

Firma XYZ er engasjert i serviceindustrien og har en obligasjon på $ 1.000 pålydende som kan konverteres til vanlig aksje. Den har en kupongrente på 5% som betales årlig. Obligasjonsprospektet spesifiserer en konverteringsgrad på 30. Hvor mange aksjer vil en aksjonær få hvis han har investert $ 1000 i selskapet?

Løsning:

Konverteringsgraden er gitt i problemet som er 30, noe som betyr at investoren vil få 30% av aksjene i forhold til aksjeposten i obligasjonene.

Så problemet kan løses med følgende trinn:

Verdien av vanlige aksjer som investoren vil få = $ 1000/30 = $ 33,34

Eksempel 2

Selskapet Dilip Buildcon er engasjert i byggebransjen og har en voksende tilstedeværelse i markedene i Midt-Østen og Nord-Afrika. Selskapet har en obligasjon på $ 3000 pålydende som kan konverteres til vanlig aksje. Den har en kupongrente på 5% som betales årlig. Obligasjonsprospektet spesifiserer et konverteringsforhold på 50. Hvor mange aksjer vil en aksjonær få hvis han har investert $ 3000 i selskapet?

Løsning:

Konverteringsgraden er gitt i problemet som er 30, noe som betyr at investoren vil få 50% av aksjene i forhold til aksjeposten i obligasjonene.

Så problemet kan løses med følgende trinn:

Verdien av vanlige aksjer som investoren vil få = $ 3000/50 = $ 1500

Fordeler

  • Det gir en fordel for investoren som omgjør risikoen for sikkerhet fra ett instrument til et annet. For eksempel, hvis investoren har en obligasjon og den kan konverteres til aksjesikkerhet, er investoren i en bedre posisjon for å tjene avkastning på sine investeringer.
  • Det gir også fleksible opsjoner for lavere rentebetalinger i tilfelle det kan konverteres til vanlige aksjer og har mindre løpetid.
  • Skattefordeler er også der når det gjelder konvertible verdipapirer.

Ulemper

  • En ulempe er at finansiering med konvertible verdipapirer risikerer å fortynne ikke bare EPS av selskapets aksjer, men også kontrollen over selskapet. Derfor står investeringsbanker som driver emisjonen overfor en vanskelig tid å samle inn penger fra bankene til selskapet.
  • Omdannelse av verdipapirer til aksjer medfører også en risiko for stemmerett, da det fører til en fortynning av stemmerettene blant en større gruppe aksjonærer, som igjen resulterer i dis-eierskap av grunnleggerne av selskapet.

Konklusjon

Konvertible verdipapirer er finansielle instrumenter som kan konverteres til forskjellige verdipapirer som har en annen karakter eller fungerer eller har andre vilkår for innløsning. I utgangspunktet tar det form av en annen type sikkerhet etter at konverteringsperioden er avsluttet. Begrepet og forpliktelsen til begge parter, dvs. aksjonæren og selskapet, endres etter at verdipapiret er konvertert til et annet finansielt instrument.

Det er fordeler og ulemper ved bruk av konvertibel sikkerhet for finansiering; investorer bør vurdere hva emisjonen betyr fra et selskaps synspunkt før de kjøper seg inn, og de bør også vurdere den økonomiske situasjonen til selskapet før de går på tegning av en konvertibel verdipapir. Investorer bør gjennomgå obligasjonsprospektet grundig før de investerer.