Direkte kostnader (definisjon, eksempler) | Hvordan beregne?

Hva er direkte kostnad?

Direkte kostnad er kostnadene organisasjonen har når de utfører kjernevirksomheten, og kan tilskrives direkte i produksjonskostnadene som råvarekostnader, lønn betalt til fabrikkpersonell, strøm- og drivstoffutgifter i en fabrikk osv., Men inkluderer ikke indirekte kostnader som annonseutgifter, administrasjonskostnader etc.

Disse kostnadene kan enkelt identifiseres i henhold til utgiftene til kostnadsobjekter. Hvis vi for eksempel velger hvor mye utgifter en bedrift har hatt til å kjøpe råvarebeholdningen, vil vi kunne påpeke direkte.

Hva er kostnadsobjekt i direkte kostnader?

  • Et kostnadsobjekt er en bestemt enhet som kostnadene kan identifiseres for. Den vanligste formen for et kostnadsobjekt er selskapets produkter / tjenester. Det er produksjonen fra selskapet. Annet enn det, kan vi også identifisere prosess, produksjonslinje, avdeling som kostnadsobjekter siden de kan identifiseres som kostnadsenheter.
  • Kostnadsobjekter kan også være utenfor selskapet. For eksempel kan en kostnadsenhet akkumulerte kostnader for leverandører eller kunder.

Eksempler på direkte kostnader

Eksempel 1

Eksempel: ABC Factory har følgende informasjon, og fra informasjonen nedenfor, må du beregne per enhetskostnad for salg.

  • Råvarer - åpningslager: $ 100.000; Utgående lager: $ 70.000.
  • Kjøp i perioden: $ 225.000.
  • Direkte arbeidskraft - $ 120.000
  • Fungerer overhead - $ 35.000
  • Administrasjonsomkostninger - $ 26.000
  • Salgs- og distribusjonsomkostninger - $ 38.000
  • Ferdige enheter - 200.000.

Finn ut kostnadene ved salg per enhet.

I dette direkte kostnadsexemplet er alle innspill gitt. Vi trenger bare å sette tallene på rett sted.

Kostnadsoppgave for ABC-fabrikken

OpplysningerBeløp (i US $)
Råvarer - åpningslager100.000
Legg til: Kjøp i løpet av perioden225 000
Mindre: Råvarer - sluttbeholdning(70.000)
Kostnad for konsumert materiale255.000
Legg til: Direkte arbeid120.000
Prime Cost375.000
Legg til: Fungerer overhead35.000
Arbeidskostnad410 000
Legg til: Administrasjonsomkostninger26.000
Kostnad for produksjon436 000
Legg til: Overhead for salg og distribusjon38.000
Total salgskostnad474.000
Ferdige enheter200 000 enheter
Salgskostnad per enhet$ 2,37 per enhet
  • I eksemplet ovenfor vil vi se på en primalkostnad, som er summen av direkte kostnader.
  • Hvis du ser på hver komponent av primalkostnaden, vil du se at hver enkelt er en direkte kostnad. Her brukte vi direkte materiale og direkte arbeidskraft, som lett kan tilskrives ferdige produkter.
  • Men hvis du ser ned, vil du se at alt er overhead etter prime kostnader. Overhead betyr at de brukes for å gi flere fordeler. Det betyr at de ikke lett kan tilskrives. Det er derfor de er indirekte kostnader.

Eksempel 2

La oss si at Company Q har to avdelinger. Den første avdelingen A forbrukte 1000 enheter strøm i august, og den andre avdelingen B forbrukte 1200 enheter. Strømstyret koster vanligvis $ 1 per enhet. Hvor mange avdelinger A og B vil koste?

For to avdelinger betaler selskap Q -

  • Avdeling A = (1000 * $ 1) = $ 1000.
  • Avdeling B = (1200 * $ 1) = $ 1200.

Det betyr at her kan vi se at kostnadene for hver avdeling (kostnadsobjekt) kan identifiseres, og samtidig er kostnaden variabel fordi kostnaden vil øke / redusere i henhold til de forbrukte enhetene (variabel kostnad).

Direkte kostnad kontra variabel kostnad

Direkte kostnader kalles ofte variable kostnader. Men hvor sant er det?

Hvis vi ser på en virksomhet, vil vi se at virksomheten har to typer kostnader for å produsere varer eller tjenester, og de gjelder ikke kostnadsobjekter. Disse to kostnadene kalles faste kostnader og variable kostnader.

  • Faste kostnader endres ikke før et bestemt produksjonspunkt. For eksempel, hvis du betaler leie for en fabrikk, uansett hvor mindre eller hvor mye du produserer, vil det ikke ha noe å si. Du må fortsatt betale samme beløp. For å illustrere dette videre kan vi si at hvis du betaler $ 4000 som en fabrikk per måned, vil det ikke endre seg om du produserer en enhet eller 10 000 enheter. Derfor varierer faste kostnader alltid per enhet.
  • På den annen side er variable kostnader kostnader som belastes per enhet. For eksempel betaler du strømavgifter for virksomhetsforbruk. Og det er avhengig av hvor mye du bruker som bedrift. Hvis du bruker færre enheter, betaler du mindre. og hvis du bruker flere enheter, betaler du mer.

Vi vet at det er et element av tilskrivning i de direkte kostnadene, som vi også kan se i de variable kostnadene, siden den variable kostnaden bare vil øke eller redusere i henhold til forbrukne / produserte enheter.

Så vi kan merke direkte kostnader som variable kostnader.