Eksempler på linjediagram | Topp 7 typer linjediagrammer i Excel med eksempler

Eksempler på linjediagram i Excel

Linjediagrammet er en grafisk fremstilling av data som inneholder en serie datapunkter med en linje. Disse typene diagrammer brukes til å visualisere dataene over tid. Du kan vurdere eksemplene nedenfor på linjediagram i Excel.

Linjediagrammer viser linjer som går horisontalt som består av den horisontale x-aksen, som er uavhengig akse fordi verdiene i x-aksen ikke er avhengig av noe, vanligvis vil det være tid på x-aksen da den fortsetter å bevege seg fremover uansett av hvilken som helst) og vertikal y-akse, som er avhengig akse fordi verdiene i y-aksen vil avhenge av x-aksen og resultatet er linjen som går horisontalt.

Ulike typer linjediagrammer med eksempler

Det finnes forskjellige typer i linjediagrammer, og de er:

  • Linjediagram - Dette diagrammet viser trenden over tid (år, måneder, dager) eller forskjellige kategorier. Dette brukes i utgangspunktet når rekkefølgen på tid eller kategorier er viktig.
  • Linjediagram med markører - Dette ligner på linjediagrammet, men datapunkter blir markert med markører.
  • Stablet linjediagram - Dette er en type linjediagram der linjene i datapunktene ikke overlapper hverandre fordi de vil være kumulative på hvert punkt.
  • Stablet linjediagram med markører - Dette ligner på stablet linjediagram, men datapunkter blir markert med markører.
  • 100% stablet linjediagram - Dette diagrammet viser prosentvise bidrag til en heltid eller kategori.
  • 100% stablet linjediagram med markører - Dette ligner på 100% stablet linjediagram, men datapunkter blir markert med markører.

La oss diskutere typer forskjellige linjediagrammer med eksempler som nedenfor:

Eksempel # 1 - Linjediagram

Anta at vi fikk salgsdataene kvartalsvis fra Q1-16 til Q3-19. Nå bruker vi et linjediagram for å se trenden i salget for den gitte perioden. La oss tegne linjediagrammet for de gitte dataene som følger:

Først bør vi velge dataene som skal plottes, og deretter gå til "sett inn fane" som følger:

Som vist på bildet ovenfor har vi et alternativ for linjediagrammer som må velges.

Så får vi listen over tilgjengelige linjediagrammer, og vi bør velge linjen som vil være den første på listen da vi tegner et enkelt linjediagram for dataene.

Så snart vi velger den første typen linjediagram som er kvadrert med rød farge i bildet ovenfor, får vi tegnet grafen som nedenfor:

Grafen ovenfor viser trenden i salget for den gitte perioden. Vi kan observere at det er svingninger når det gjelder salg i visse kvartaler, og dette vil hjelpe ledelsen til å finne ut hva som var årsaken i den perioden for fall eller økning i salgstallene.

Eksempel 2 - Linjediagram med markører

Som vi hadde sett linjediagrammet i eksemplet ovenfor, men vi kunne ikke se merket for det nøyaktige stedet for datapunkter. For å få markørene for linjen, bør vi velge fra typen Linjediagram, dvs. Linje med markører som vist nedenfor:

Velg grafypen med markører som er merket med en rød farget linje i diagrammet ovenfor, og du får linjediagrammet med markører tegnet for de gitte datapunktene som følger:

Nå kan vi se markørene for datapunktene. Det vil gi bedre visualisering for å merke datapunktene, og vi kan også bruke "dataetiketter" fra alternativene i et linjediagram for å vise datapunktene i grafen.

Eksempel # 3 - stablet linjediagram

La oss anta at vi har salgsdata for forskjellige segmenter i selskapets boligmarked som vist nedenfor. Vi kan bruke et stablet linjediagram for å vise kumulativt salg i en bestemt måned. La oss se hvordan du tegner den stablede grafen.

Velg dataene som skal plottes, og gå til "insert tab" og velg linjediagrammet og klikk på "Stacked Line chart" som er merket med rødfarget som vist nedenfor:

Nå kan vi se dataene i stablet form tegnet i grafen som nedenfor:

Vi kan se at linjene ikke overlapper hverandre fordi den stablede grafen gir oss kumulativet på hvert punkt. I vårt eksempel for januar måned viser det rimelige segmentet på linjen salgsdataene for det aktuelle segmentet, men luksussegmentet viser kumulativet for både rimelige og luksuriøse segmenter, og på samme måte viser superluksus-segmentet kumulative av rimelige, luksuriøse og superluksus-segmenter sammen.

Eksempel # 4 - stablet linjediagram med markør

For å få merket på datapunktene for den stablede linjediagrammet, kan vi bruke den stablede linjen med markørkartstype som nedenfor:

Og diagrammet vårt vil se ut som nedenfor med markørene:

Denne typen diagram brukes for bedre visualisering av datapunktene i grafen. Vi kan også bruke dataetiketter for å vise dataverdiene på markørene også.

Eksempel 5 - 100% stablet linjediagram

100% stablet linjediagram ligner på stablet linjediagram, men nøkkelforskjellen er i stablet diagram, den kumulative er basert på verdiene til visse kategorier, men i 100% stablet linjediagram viser den kumulative i prosent. La oss se hvordan vi tegner det 100% stablede linjediagrammet og også hvordan det ser ut:

Velg dataene som skal plottes, og gå til “Insert Tab” og velg linjediagrammet og klikk på “100% Stacked Line Chart” som er merket med en rød farge som vist ovenfor:

Og diagrammet vårt vil se ut -

Fra grafen ovenfor kan vi observere datapunktene er i form av kumulativ prosentandel. For januar måned bidro det rimelige segmentet med 30% av det totale segmentet, både rimelig og luksuriøst segment bidro med 68% av det totale segmentet og rimelige, luksuriøse og superluksus-segmenter sammen viser 100% som er hele salget i måneden Jan.

Eksempel 6 - 100% stablet linjediagram med markør

For å få merket på datapunktene for 100% stablet linjediagram kan vi bruke 100% stablet linje med markørdiagram som nedenfor:

Og diagrammet vårt vil se ut som nedenfor med markørene:

Denne typen diagram brukes for bedre visualisering av datapunktene i grafen. Vi kan også bruke dataetiketter for å vise dataverdiene på markørene også.

Eksempel 7 - Bruke et linjediagram for sammenligning

La oss ta dataene fra boligsegmentet som ble diskutert i tidligere eksempler, og plotte linjediagrammet for hele dataene som nedenfor:

Og linjediagrammet med alle datapunktene vil bli tegnet som nedenfor, som kan brukes til beslutningstaking.

Ovennevnte diagram viser de forskjellige linjene for forskjellige segmenter av husene. Vi kan observere hvordan salget i hvert segment svinger, og kan også observere linjen som krysses i løpet av noen måneder. Dette kan også plottes med en markør med dataetiketter for bedre forståelse og visualisering.

Ting å huske på linjediagrameksempler

  • Linjediagrammer vil hjelpe oss å vise hvordan forskjellige kategorier står til hverandre, og kan også bruke kumulativ hvis summen av alle kategorier er viktig for beslutningstaking ved å tegne de stablede eller 100% stablede linjediagrammene.
  • Linjediagrammer vil fungere eksepsjonelt for et stort antall data med forskjellige tidsintervaller.
  • Linjediagrammer spiller en nøkkelrolle i sammenligning av forskjellige kategorier, da det viser trenden med dataene veldig tydelig, og bruk av markører og merking av dataene vil bidra til bedre visualisering.

Du kan laste ned denne linjekarteksemplene i Excel-mal her - Linjekarteksempler i Excel-mal